Groeien in je leiderschap, de juiste focus leggen

Hoe de druk op je team en op jezelf verlagen? Als het stroef loopt in je team, de neuzen niet in dezelfde richting staan of medewerkers nog niet of niet meer meekunnen, de vooropgestelde resultaten uitblijven. Wat doe je dan als leidinggevende?

Je zou de eerste niet zijn die piekert, wakker ligt, gefrustreerd raakt.  Je wilt het goed doen als leidinggevende, je mensen helpen, resultaat halen. Je wilt een team dat goed functioneert en medewerkers die zich goed voelen. En terecht, je draagt verantwoordelijkheid.

Je ervaart druk van buitenaf maar waar we niet altijd bij stilstaan is dat we onszelf de duvel aan doen en druk creëren! Je beschouwt de situatie nl. als niet oké. Jij wílt dat je team anders functioneert. Je komt terecht in een moeten en de focus ligt buiten jezelf, bij de ander, bij de omstandigheden. Hoe goed je bedoelingen ook zijn er ontstaat druk op jezelf én op de mensen. En druk geeft weerstand. Denk maar aan die strandbal die je onder water probeert te houden. Die gaat tegenwringen en probeert langs alle kanten terug omhoog te komen en als dat gebeurt, schiet hij met kracht omhoog en heb je er geen vat meer op.

Beter is het om de aandacht op jezelf te leggen. Wat heb JIJ nodig in deze situatie.

leiderschap

Hoe kan jij groeien als leidinggevende om minder te piekeren en de druk bij je team en jezelf te verlagen?

TIP 1 Laat wat spanning af. Ga er, hoe druk ook, even tussenuit. Maak een lange wandeling tijdens de middag, neem een dagje recup of plan een verkwikkend weekendje.

Een ontspannen brein laat creativiteit en plezier toe en brengt zuurstof. Er komt lichtheid in de situatie en je ziet gemakkelijker oplossingen.

TIP 2 Ga in dialoog vanuit wat je ziet en merkt, hoe je je er oprecht bij voelt. Benoem de situatie zonder oordeel, angst of verwijt en nodig je team(lid) uit voorstellen te doen om er samen mee aan de slag te gaan. Elk met zijn bijdrage.

Vanuit een gevoel aangevallen te worden, reageren mensen defensief. Gelijkwaardigheid en een gevoel er niet alleen voor te staan werkt motiverend en zet aan tot actie.

overleg sparring partner

TIP 3 Neem actie om je skills of kennis te versterken. Is er een collega die hetzelfde heeft meegemaakt en kan helpen? Ken je een leidinggevende die jou inspireert? Spreek daar eens mee af.  Op welk vlak in je leiderschap kan jij nog groeien? Vraag om opleiding of begeleiding aan je leidinggevende of bij HR.

Het besef dat we niet alles hoeven te kunnen of weten en zelf te doen verlaagt de innerlijke druk. Bespreekbaar maken wat we niet goed weten of kunnen, zelf stappen zetten waardoor we kunnen groeien werkt bevrijdend.

Ervaar jij werkdruk als leidinggevende? Wil jij vanuit rust je team aansturen? Leg je oor eens vrijblijvend te luister en informeer naar ons aanbod.

Wil je meer tips en inspiratie ontvangen? Schrijf je in op onze nieuwsbrief.

 

Wil je dit artikel met iemand delen?

Laat je nog meer inspireren

De kracht van een vision board
Development Centers? Een troef voor werkgever én werknemer!
People-pleasen en leidinggeven, water en vuur?
kop koffie met tekst begin, maak een start, begin eraan,

Zet de eerste stap

Heb je nog vragen? Of wil je kennismaken?

Wij leren je graag kennen. Zo voel je ook meteen of het klikt.