De kracht van een vision board

Visualiseer je eigen droomleven via een vision board in 7 stappen

Hoe zit het met je goede voornemens? Waar gaat je hart naar uit en verlang je ten volle naar? Hoe wil je dat je leven eruit ziet? Wat maakt je gelukkig?

Een Vision Board ( doelen- of dromenbord) is niet zomaar een collage van afbeeldingen, foto’s en affirmaties. Het is een weerspiegeling van je diepste verlangens en dromen, een kompas dat je leidt naar je ware ik. Het is een bron van inspiratie en motivatie, een dagelijkse herinnering aan waar je naartoe wilt en wat je wilt bereiken.

Onderschat het effect van een vision board niet. Ons brein reageert goed op visuele stimulatie. Het is een krachtige manier om verlangens en dromen te visualiseren en te bereiken. Het helpt om je dromen of doelen te manifesteren door ze visueel te maken; het activeert je creatieve en positieve mindset. Het motiveert je om actie te ondernemen.

419859066_17972576036662555_3290757676135412438_n

Het maken van een vision een board is een avontuur op zich . Wij hebben 7 stappen geformuleerd.

Stap 1. voorbereiding

Creëer eerst de juiste sfeer, context en setting. Maak voldoende tijd vrij, zorg rondom jou een sfeer van veiligheid en gezelligheid. Maak dat je zelf ontspannen bent, zet een rustig muziekje op, steek een kaarsje aan... Vertrek vanuit een gevoel van dankbaaheid voor wat je al hebt.

 Stap 2: Stilstaan bij doelen/dromen/wensen

Het begint met een moment van stilte en reflectie, een tijd om diep in jezelf te graven en te ontdekken wat je echt wilt in het leven. Wat zijn je dromen? Wat zijn je doelen? Wat maakt je echt gelukkig? Aan de hand van een meditatieoefening kan je naar binnenkeren en de stem van je hart erin betrekken. Schrijf je intenties en wensen neer. Formuleer je doelen positief : richt je op wat je wil en niet op wat je niet wil.

Stap 3 Materiaal verzamelen: afbeeldingen, quotes, woorden, ander relevant materiaal.

Laat je hierbij leiden door je intuitie: welke beelden, welke woorden trekken je aandacht? Wees niet bezig met het eind resultaat, verzamel gewoon… Je bent nog geen vision board aan het maken. Wees dus niet te kritisch, niet alles hoeft gebruikt te worden. Kies materialen die een emotionele reactie bij je oproepen of om een of andere reden je aandacht trekken. Probeer niet in je denken te gaan.

Het kunnen afbeeldingen zijn van mensen, plaatsen, dingen of activiteiten die je leuk vindt. Elke afbeelding, elk woord dat je kiest, is een stukje van de puzzel, een deel van je toekomst dat je vorm aan het geven bent.

Stap 4 Plakken / schrijven / tekenen

Als je eenmaal al je materialen hebt verzameld, begint het creatieve proces. Je rangschikt de afbeeldingen en woorden op je bord, speelt met de lay-out, experimenteert met verschillende combinaties. Het is een tijd van plezier en ontdekking, een kans om je creativiteit de vrije loop te laten. Voeg kleuren, tekeningen of andere decoratieve elementen toe.

Verdeel je bord in secties voor verschillende levensgebieden, zoals carrière, gezondheid, relaties, enz. Gebruik je eigen handschrift om motiverende citaten of tekeningen toe te voegen. Voeg tekst toe aan je vision board om je doelen te verduidelijken en jezelf te motiveren. Dit kunnen citaten zijn, affirmaties of gewoon woorden die je inspireren.

419742007_17972576054662555_3055563860587462397_n

Stap 5 verankeren

Deel je vision board met je geliefde, vrienden of familie, zodat je verbaal uitdrukking geeft aan de gevoelsmatig samengestelde collage.

Je zal merken dat beelden veel meer zeggen dan woorden en dat het even zoeken is om de betekenis van beelden onder woorden te brengen. Toch geef je op deze manier uitdrukking aan je verlangens en doelen en door het uit te spreken, versterk je ze, je woorden landen en je zet je doelen als het ware in de wereld.

Stap 6 Plaats op een zichtbare plek

En dan, als je tevreden bent met je werk, plaats je je Vision Board op een plek waar je het elke dag kunt zien bijvoorbeeld aan de muur of op je bureau. Het is een constante herinnering aan je dromen en doelen, een bron van inspiratie en motivatie. Het motiveert jezelf om actie te ondernemen.

Stap 7 Tijd voor actie

Maar het avontuur eindigt hier niet. Gebruik je visionboard als inspiratie om concrete stappen te zetten naar je doelen. Wees actief betrokken bij het manifesteren van wat je hebt afgebeeld.

Een Vision Board is een levend, ademend ding. Het verandert en groeit met je mee. Dus neem regelmatig de tijd om je bord te bekijken, te reflecteren op je dromen en doelen, en voel je vrij om nieuwe dingen toe te voegen of oude te verwijderen.

Door regelmatig je visionboard te bekijken en je te richten op de positieve gevoelens die het oproept, kun je je energie en aandacht concentreren op het manifesteren van je doelen.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het visionboard een hulpmiddel is en actie ondernemen blijft essentieel voor succes.

Ben je hiermee aan de slag gegaan of vond je dit artikel waardevol? Laat het ons weten en inspireer anderen met  je ervaring op social media #ardeo

Facebook

Instagram

Wil je graag wat extra ondersteuning om je dromen om te zetten in concrete stappen? Je hoeft het niet allemaal alleen te doen. Je bent welkom bij ons. We organiseren ook op vraag een workshop vision board voor groepen.

Wil je met je team creatief aan de slag met een vision board rond de teamdoelen of bedrijfsdoelen? We begeleiden ook graag teams in een professionele context.

www.ardeo.be

Wil je dit artikel met iemand delen?

Laat je nog meer inspireren

Development Centers? Een troef voor werkgever én werknemer!
People-pleasen en leidinggeven, water en vuur?
Is het slim om van job te veranderen in crisistijden?
kop koffie met tekst begin, maak een start, begin eraan,

Zet de eerste stap

Heb je nog vragen? Of wil je kennismaken?

Wij leren je graag kennen. Zo voel je ook meteen of het klikt.