Het omgedraaide Kortjakje-syndroom

Word jij soms ziek in het weekend en op vakantie? Er is een verklaring voor… en tips om het te vermijden.

We keken met het gehele gezin erg naar de paasvakantie uit. Eindelijk voor 8 dagen terug naar één van ons meest geliefde plekken, Noorwegen. Een vakantie om te rusten, te wandelen en te vissen… Van zodra we voet aan wal zetten in Noorwegen, worden we beloond met een stralende zon en een prachtig sneeuwlandschap. De route naar ons huisje is prachtig. We maken veel plannen over wat we allemaal willen doen.

De eerste dag varen we direct met ons motorbootje het fjord in. Euforie wanneer we de eerste grote kabeljauw bovenhalen, genieten van de zon op ons gezicht…

Op dag twee sta ik echter belabberd op. Keelpijn, aften, geen energie… oké het zal wel overgaan, toch nog die mooie berg mee beklommen (weliswaar met veel geklaag van mijn kant en veel hulp van mijn mannen). Het werd me echter al snel duidelijk dat mijn lichaam er anders over dacht. Mijn lieve lijf en een pittige keelontsteking nodigden me uit om echt te vertragen en te rusten. Zitten, liggen en slapen bevallen me wel. Van zodra ik het gevoel heb dat het beter gaat en weer in actie schiet, wordt de minste inspanning weer afgestraft.

De dagen die volgen, hou ik me in ons gezellige Noorse huisje aan het fjord bezig met lezen, mijmeren, wat Spaanse les herhalen, de afwas doen en genieten van de prachtige uitzichten, dit alles aan een mega slakkentempo. Ik had me deze vakantie toch wat anders voorgesteld, maar wat een geluk bij een ongeluk dat ik in de vakantie ziek word en nu de ruimte en tijd heb om te vertragen in zo’n mooie omgeving. Ik geniet van de vier seizoenen op een dag: sneeuw, hagelbuien, regen en zon wisselen zich af en zorgen telkens weer voor een nieuw schilderij van hetzelfde landschap. Maar ik geef toe dat ik het soms ook best lastig heb met het ziek zijn op vakantie, het niks doen, het vervelen… Gelukkig heb ik vaak het gezelschap van mijn oudste zoon, 1 ste jaars universiteitsstudent die zijn studieboeken meegebracht heeft.

Ook ik heb dus het omgekeerde Kortjakje-syndroom, want Kortjakje is nooit ziek op zondag maar wel altijd in de week…

c7cfef6c-f905-4324-aea0-740ef42cff0e

Een van de oorzaken van het ziek worden op vakantie, kan zijn dat de overgang van een zeer drukke periode naar vrije tijd te groot is. Je lichaam is gewoon van stress te ervaren, veel adrenaline en cortisol aan te maken om te blijven functioneren… maar als die stress plots wegvalt, kan je lichaam en je immuunsysteem hierdoor uit balans geraken waardoor je sneller ziek wordt.

Een andere reden van de vrijetijdsziekte kan zijn dat je op vakantie wat ongezonder gaat leven: minder slapen, ongezonder eten, meer alcohol drinken,…

Eerst was ik ervan overtuigd dat ik goed bezig was. Ik plan toch veel tijd voor ontspanning en leuke zaken in? Echter als ik er wat langer bij stilsta, dan geldt voor mij echt het principe “Work hard, play hard” met als resultaat een hele volle agenda zonder lege momenten. Dus weinig tijd om tussendoor te recupereren… Met als gevolg dat het echt spurten was tot het laatste moment om alle TO DO’s afgewerkt te krijgen om dan holderdebolder op vakantie te kunnen vertrekken.

eedad691-562e-4528-92ed-4b178519261c

Wat leert het ziek zijn op vakantie mij en wat kan je eraan doen om het omgekeerde Kortjakje-syndroom te vermijden?

Enkele tips om vakantieziekte te voorkomen:

  • De vakantie rustig starten en eindigen: In het vervolg ga ik reeds een aantal dagen voor de vakantie mijn agenda meer leeg maken om rustiger bagage te kunnen pakken en me voor te bereiden op de reis. Gelukkig hebben we na onze trip een verlengd Paasweekend waardoor ik de tijd kan nemen om weer rustig het werkritme op te nemen.
  • Meer vrij nemen tussendoor: Meer rustmomenten inplannen in de week en niet keihard blijven doorwerken totdat je dan eens een weekje op vakantie kan. Voor mij betekent dat concreet meer lege ruimtes laten in de agenda en niet alles volplannen 😉
  • Gezonde levensstijl aanhouden: Velen onder ons ( ik pleit ook schuldig) hebben de neiging om op vakantie toch een extra glas te drinken, lekker te aperitieven, later te gaan slapen … Echter alcohol en weinig nachtrust verlagen ook de weerstand. Drink dus voldoende water. Water zorgt ervoor dat de afvalstoffen kunnen worden afgevoerd.
  • Ga vaker sporten: Meer bewegen tussendoor zorgt voor meer endorfine en ontspanning. Kies voor activiteiten in de buitenlucht. Wat mij betreft, toch weer meer zelf dagelijks wandelen met onze labrador…
  • Wake-up call: Als je te lang alle kleine signalen en pijntjes negeert, loop je sneller het risico op het omgekeerde Kortjakje-syndroom. Dus luister naar je lichaam…

En last but nog least:

  • Check je work-life balans: Misschien kan het zijn dat je te hard moet werken? Of de taken die je moet doen, je te weinig energie geven? Of heb je last van perfectionisme waardoor je de lat te hoog legt en het werk moeilijk kan loslaten? Voel je behoefte om eens stil te staan bij de impact van je job op je leven, zeer welkom bij ons om samen je loopbaan onder de loep te nemen.

Wil je dit artikel met iemand delen?

Laat je nog meer inspireren

Development Centers? Een troef voor werkgever én werknemer!
People-pleasen en leidinggeven, water en vuur?
Is het slim om van job te veranderen in crisistijden?
kop koffie met tekst begin, maak een start, begin eraan,

Zet de eerste stap

Heb je nog vragen? Of wil je kennismaken?

Wij leren je graag kennen. Zo voel je ook meteen of het klikt.