Is het slim om van job te veranderen in crisistijden?

Je zit niet goed in je vel, in je functie, in je werkomgeving. Maar van werk veranderen, in deze onzekere tijden met nog vele moeilijke jaren voor de boeg, is dat wel verstandig? Het zekere inruilen voor het onzekere?

Het antwoord is natuurlijk afhankelijk van de situatie. Als deze vraag blijft terugkomen en je steeds in hetzelfde gedachtenritje belandt, kan dat wel behoorlijk wat energie kosten.  En deze factuur kan ook oplopen 😉.

We hopen dat dit artikel een energiegevend effect op je heeft en je gedachtenkring kan doorbreken.

What if you stay?

  • Door lang te focussen op wat er knaagt of ‘het probleem’ zien we niet meer wat er goed is en worden we blind voor mogelijkheden. Maak eens een balans op. Wat is er wel? Weegt dat op? Kan je er tijdelijk tussenuit om wat afstand te krijgen? Een soort time-out uit de arbeidsrelatie. Zo kan je beter zien en voelen wat er goed zit en kan je aan de slag met wat je anders wil.
  • Misschien hoef je helemaal niet weg te gaan. Je dilemma bespreken kan enorm opluchten. Met je leidinggevende, met HR, met iemand die meedenkt. Werkgevers zijn vaker bereid mee naar oplossingen te zoeken dan we denken en schieten soms pas in actie als ze beseffen dat het vijf voor twaalf is en jou kunnen kwijtraken.
  • Zorg dat je kan verwoorden wat je nodig hebt. Wat is belangrijk voor jou? Weet welke competenties je wil inzetten of ontwikkelen. Zo krijgt het gesprek meteen een constructieve lading, spreek je vanuit zelfleiderschap en blijf je uit oordeel of beschuldiging.
jump

What if you go?

  • Sleept je gepieker aan? Maakte je tijdens de pandemie al gelijkaardige overwegingen? Er zijn altijd redenen om niet van werk te veranderen. De crisis gaat nog jaren duren vertellen experts en ministers ons. Als je het nu niet doet, wanneer dan wel?
  • Blijven is niet zonder risico als je steeds minder energie over houdt. Soms is de zekerheid die we denken te hebben helemaal niet zo zeker en is de onzekerheid zekerder dan we denken. Een sprong in het ongewisse is minder risicovol als het goed voorbereid en doordacht
  • Werk aan je zelfvertrouwen. Vorm een helder beeld van wat je goed kan en graag doet. Welke waarden wil je terugvinden? Onderzoek de mogelijkheden op de arbeidsmarkt, spreek je netwerk aan. Wie doet wat jij graag wil doen? Welke ervaring of opleiding is er nodig?
  • Een potentiële nieuwe werkgever kan je grondig screenen. Door op voorhand kennis te maken met het team. Door interviews ter plaatse te doen en de sfeer op te snuiven. Door referenties te nemen via via of LinkedIn.
  • Er is een “war for talent” en de krapte op de arbeidsmarkt neemt de komende jaren alleen maar toe. Heel wat organisaties rekruteren breder en mikken op persoonlijkheid en competenties eerder dan op kennis of ervaring. Jouw motivatie speelt ook een grote rol in de aanwerving.
river energy flows

Make up your mind!

  • Durf te beslissen! Als je besluit weg te gaan, hoeft je het nog niet onmiddellijk te doen. Eens je een mentale knoop doorhakt, komt er opnieuw energie vrij. Het gaat als het ware weer stromen. Je kunt er een timing op plakken en zo rust in je hoofd creëren. Je weet dat je niet gaat blijven, nu kan je gaan kijken naar je plan van aanpak en daar je energie in stoppen. Wat is er nodig, welke informatie ontbreekt, wie kan je helpen, …
  • Als je besluit te blijven, zorg dat het een positieve en bewuste keuze is zodat je niet hoeft te blijven piekeren of aandacht geeft aan ergernissen of frustraties. Breng in kaart op welke vlakken het goed zit en ga aan de slag waar het schoentje wringt. Evalueer je competenties, je waarden, je taken en je relaties. Maak een plan en treed in dialoog.

 

Even overleggen met een professionele sparring partner of samen aan de slag? Dat kan een goed idee zijn. Wij helpen dagelijks klanten met gelijkaardige dilemma’s en zijn er voor jou. Informeer vrijblijvend!

Wil je dit artikel met iemand delen?

Laat je nog meer inspireren

Development Centers? Een troef voor werkgever én werknemer!
People-pleasen en leidinggeven, water en vuur?
Hoe je het beste kan omgaan met een assessment center? 13 tips
kop koffie met tekst begin, maak een start, begin eraan,

Zet de eerste stap

Heb je nog vragen? Of wil je kennismaken?

Wij leren je graag kennen. Zo voel je ook meteen of het klikt.