Iemand geeft een waardevol doosje aan iemand anders

Waarom feedback altijd een kadootje is… 8 tips om beter om te gaan met ‘negatieve’ feedback

Ik herinner het me nog zoals de dag van gisteren. Ik had altijd zeer positieve evaluaties gekregen en plots kreeg ik een negatieve beoordeling. Wat vond ik dat onrechtvaardig. Ik die zo’n goede resultaten neergezet had. Mijn eerste reactie was in de verdediging gaan. Mijn baas begreep er niks van, hij baseerde zich enkel op opmerkingen van derden en had mij niet geconsulteerd. Hij had zijn favorietjes, …

Gaandeweg toen ik wat meer afstand nam, zag ik in dat ik absoluut ook een aandeel had in het verhaal. Ik had mijn baas meer kunnen vertellen over mijn noden, behoeftes en verlangens. Ik had mijn successen met hem kunnen delen. En ik heb ook geleerd uit deze negatieve evaluatie. Ik neem nu meer zelf het initiatief en bespreek zaken openlijk.

Achter de boodschap van mijn baas zaten ook behoeftes en wensen van hem. Feedback is altijd een kadootje. Belangrijk is om het niet te zien als een aanval op je persoon, als een falen, … maar als een kans om te groeien.

 

8 tips om beter om te gaan met “negatieve” feedback

1. Reageer niet direct

Als je kritiek krijgt, heb je de neiging om jezelf te verdedigen. Neem de tijd om even te verwerken wat er op je afkomt. Als je rustiger en minder emotioneel bent, ben je beter in staat om met feedback om te gaan.

 

2. Luister goed

Vat samen wat je hoort en luister actief. Maak gebruik van LSD (luisteren, samenvatten en doorvragen). Stel diepgaande vragen. Wees nieuwsgierig en toon interesse.

Een jobcoach is in gesprek met een patiënt. De coach heeft een boekje vast, de patiënt kaartjes van een opdracht.

3. Toon begrip

Feedback komt altijd ergens vandaan... Feedback ontvangen heeft alles te maken met je openstellen voor de mening van de ander. Het feit dat de ander je feedback geeft, betekent dat de ander jullie relatie de moeite waard vindt.  Hij of zij zit met een zorg of behoefte. Wat maakt dat de ander jou deze feedback geeft? Verplaats je in de ander zijn schoenen. Laat de ander merken dat je hem/haar probeert te begrijpen.

 

4. Ga er positief mee om

Iets is op zich nooit negatief of positief: het wordt pas negatief of positief door hoe je er mee omgaat. Feedback is altijd een kadootje. Om te kunnen veranderen, moet je je bewust zijn van jezelf. En daar heb je feedback voor nodig. Feedback is positief: het laat zien dat je ergens nog niet zo goed in bent en dat je nog kan groeien. Beschouw het niet als een aanval op je persoon, als een falen… maar eerder als een kans om iets te leren.

 

5. Bedank de ander

Bedankt de ander, los van de inhoud, voor de feedback! Toon waardering voor het feit dat de ander de moeite doet om jou feedback te geven. Voor hem of haar is het ook niet gemakkelijk om jou deze boodschap te brengen.

 

6. Deel je gevoelens zonder in de verdediging te gaan

Vertel de ander eerlijk en respectvol hoe je de feedback ervaart zonder in de verdediging te gaan. Vind je de opmerking terecht of onterecht?

Twee reigers staan op rotsen aan het water van een meer. Het is bewolkt en we zien bergen in de verte.

7. Ga samen op zoek naar een oplossing en leer uit de feedback

Zoek samen naar een oplossing. Vraag de ander wat hij/zij van jou verwacht en waarom. En kijk dan in welke mate je daaraan tegemoet kan komen. Neem feedback ter harte en doe er iets mee. Laat de ander weten wat je wel of niet kan/gaat veranderen en waarom. Maak afspraken.

Stel je de vraag wat je over jezelf hebt geleerd en wat je in de toekomst anders kan doen? Hoe harder de kritiek je geraakt heeft, hoe meer je ervan kan leren. Hoe ben je omgegaan met de feedback?

 

8. Focus op de positieve punten

Velen van ons leggen de lat erg hoog en richten zich dan op dat ene puntje dat minder goed was. Terwijl er misschien wel tien sterke zaken naar voor kwamen in je beoordeling. Focus ook op de positieve zaken!

 

Ook loopbaancoaching geeft je feedback over jezelf

Na een beoordeling of feedback stel je misschien veel zaken in vraag en weet je niet meer goed van welk hout pijlen te maken. Heb je ook het gevoel dat je jezelf beter wilt leren kennen?

 

Ga aan de slag met loopbaancoaching en breng je talenten in kaart

Je brengt in kaart wat je talenten zijn, wat je wil ontwikkelen, wat voor jou belangrijk is en welke beroepen bij je persoonlijkheid passen. Zo begin je met een heldere focus en frisse energie aan je zoektocht naar een nieuwe job die perfect bij jou past! Je ontdekt waar je ‘ja’ op wil zeggen, en wat een ‘nee’ wordt, gewoon omdat het niet bij je past…

Zet je graag de eerste stap? Begin bij het begin en contacteer ons voor een vrijblijvende kennismaking.

Wil je dit artikel met iemand delen?

Laat je nog meer inspireren

Development Centers? Een troef voor werkgever én werknemer!
People-pleasen en leidinggeven, water en vuur?
Is het slim om van job te veranderen in crisistijden?
kop koffie met tekst begin, maak een start, begin eraan,

Zet de eerste stap

Heb je nog vragen? Of wil je kennismaken?

Wij leren je graag kennen. Zo voel je ook meteen of het klikt.