Hoe je het beste kan omgaan met een assessment center? 13 tips

Hoe pak je het beste een assessment center aan? Vooraf, tijdens en nadien…

Voor de meeste mensen is een assessment center toch best een intense en spannende ervaring. Er hangt heel veel van af, namelijk het al dan niet kunnen starten in een nieuwe uitdaging. We geven dan ook heel graag enkele tips en tricks mee hoe je vlot kan omgaan met een assessment center.

Hoe kan je je nu het beste voorbereiden op een assessment center?

 • Vaak dien je op voorhand reeds een aantal tests af te leggen of vragenlijsten in te vullen. Maak hier tijd en ruimte voor, zorg dat je mentaal niet afgeleid bent zodat je je kan focussen.
 • Bereid je goed voor op het interview door de functiebeschrijving en de bedrijf site goed door te nemen, zorg ervoor dat je zeker een antwoord hebt op vragen rond motivatie en ambitie.
 • Je kan je voorbereiden op vragen rond competenties ( staan vaak letterlijk in de functiebeschrijving) door deze uit te schrijven aan de hand van de STAR (T)- techniek ( Situatie- taak- actie- resultaat en terugblik) en concrete voorbeelden te zoeken.
 • Maak dat je goed uitgerust bent voor de dag zelf.
 • Check op voorhand de praktische modaliteiten: welke route? Is er parking? Moet ik zelf lunch voorzien? Wat is de dagplanning? Online assessment: goede internetverbinding? Rustige ruimte om te werken?
interview 3

Tijdens het assessment zelf:

 • Blijf rustig op het moment zelf. Ook al loopt een onderdeel niet zo vlot, weet dat competenties doorgaans gemeten worden over verschillende onderdelen heen zodat je vaak de kans krijgt om iets recht te zetten in een ander onderdeel. Zie het als een dag waar je jezelf wat beter kan leren kennen.
 • Bewaak heel goed de beschikbare tijd voor de opdracht en verdeel je tijd goed binnen de tijdslimiet. Hou een goed evenwicht tussen kwaliteit en kwantiteit van werken.
 • Lees goed de instructies van de opdracht en hou de doelen in het oog.
 • Durf initiatief nemen en vragen stellen, zeker tijdens groepsrollenspelen.
 • Tracht zo authentiek mogelijk te zijn en behoud een goed evenwicht tussen eerlijkheid en je kwaliteiten in de verf durven zetten. Wees jezelf!
name_-gravity-_AdUs32i0jc-unsplash

Wat nadien?

 • Ga het niet overanalyseren: de neiging bestaat om in je hoofd alles weer af te spelen en stil te staan bij alles wat je nog had kunnen zeggen/doen en niet gedaan hebt. Weet dat de opdrachtgever niet op zoek gaat naar de perfecte kandidaat ( de witte raaf bestaat niet). En dat de opdrachten op verschillende manieren aangepakt kunnen worden. De teerling is nog niet geworpen, laat even alles los en wacht op de definitieve feedback.
 • Vraag feedback: vraag zeker het verslag van het assessment op, daar heb je recht op. Wat de uitkomst van het assessmentcenter ook is, beschouw de feedback als een mooie ontwikkelkans. Je krijgt op een dienblaadje voorgeschoteld waar je goed in bent en waar je nog in kan groeien. Ga hiermee aan de slag en vraag actief om ontwikkeltips.
 • Is er (g)een match? Belangrijk is ook om niet alleen te kijken naar je competenties, maar ook voor jezelf te zien of je waarden en drijfveren passen bij een bepaalde functie of bedrijfscultuur. De resultaten van een assessment kunnen een uitnodiging zijn om eens stil te staan bij wat je echt wil en eventueel aan de slag te gaan met een loopbaancoach.

Wat een assessment center precies inhoudt, lees je hier.

Wil je je graag nog meer voorbereiden op een assessment center of sollicitatie, we helpen je graag.

Of wil je als bedrijf graag gebruik maken van assessment centers, Ardeo kan terugvallen op meer dan 15 jaar ervaring in het afnemen van assessment centers.

www.ardeo.be

Wil je dit artikel met iemand delen?

Laat je nog meer inspireren

Development Centers? Een troef voor werkgever én werknemer!
People-pleasen en leidinggeven, water en vuur?
Is het slim om van job te veranderen in crisistijden?
kop koffie met tekst begin, maak een start, begin eraan,

Zet de eerste stap

Heb je nog vragen? Of wil je kennismaken?

Wij leren je graag kennen. Zo voel je ook meteen of het klikt.